Main menu:

Atkinsin dieetti

Atkinsin dieetti on nimetty kehittäjänsä lääketieteen tohtori Robert Atkinsin mukaan. Tutkijat ovat todenneet Atkinsin dieetin hyvin tehokkaaksi menetelmäksi, mutta sen terveysvaikutuksista on kiistelty laajasti. Sen on epäilty olevan epäterveellinen tai jopa terveydelle vaarallinen joissain olosuhteissa.

Atkinsin dieetti pohjautuu menetelmään, jossa pyritään välttämään hiilihydraatteja, varsinkin nopeita, pienimolekyylisiä hiilihydraatteja. Niiden sijaan syödään rasvaa ja proteiineja.

Atkinsin dieetin vakutusmenetelmä

Robert Atkins diabetestutkijana esitti, että teho perustuisi ketoosiin. Ideana on, että elimistön insuliinin määrää pyritään vähentämään välttämällä insuliinen eritystä stimuloivia hiilihydraatteja. Niiden sijaan suosimaan glukagonin eritystä lisääviä proteiineja. Samanaikaisesti nautittu rasva laukaisisi leptiinin (kylläisyyshormoni) tuotannon ja ylläpitäisi kylläisyystilaa, jonka avulla elimistöä voitaisiin huijata estämällä nälän tunteen.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan teho Atkinsin dieetissä pohjautuisi sen ruokahalua vähentävään vaikutukseen. Hiilihydraateilla ei ole kylläiseksi tekevää vaikutusta. Rasvalla sen sijaan on. Näin ollen vähähiilihydraattisella dieetillä oleva henkilö tulee kylläiseksi vähemmällä energiamäärällä.

Mitä saa syödä?

Atkinsin dieetti tyypillisesti rajoittaa mm. leipä ja viljatuotteiden nauttimista sekä runsaasti hiilihydraatteja sisältävät peruna, pasta ja riisi on syytä jättää vähemmälle. Suositeltavia ovat esimerkiksi kokoliha sekä muut proteiinipitoiset ruoat.

Atkinsin dieetti paras dieetti?

Stanfordin yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen (*) mukaan Atkinsin dieetti osoittautui parhaaksi neljästä tutkimukseen valitusta dieetistä (Atkinsin dieetti, Zone dieetti, LEARN, Ornish). Tässä vuoden kestäneessä tutkimuksessa siihen osallistuneet naiset saivat Atkinsin dieetin avulla tehokkaimmin pudotettua painoaan ja muut seuratut terveysindikaattorit kohenivat eniten.

(*) C.D. Gardner ym.: Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal Women: The A TO Z Weight Loss Study: A Randomized Trial 7.3.2007